Wie zal tuingereedschap slijpen?

Snoeischaren, takkenscharen en scharen worden allemaal op vrijwel dezelfde manier geslepen. Houd het gereedschap stevig op zijn plaats en steek de puntenslijper over de rand van het mes.

Wie zal tuingereedschap slijpen?

Snoeischaren, takkenscharen en scharen worden allemaal op vrijwel dezelfde manier geslepen. Houd het gereedschap stevig op zijn plaats en steek de puntenslijper over de rand van het mes. Gebruik een vijl, slijpsteen of slijpsteen die past bij de grootte van het lemmet. Slijp alleen het snijmes zelf en werk de steen in dezelfde richting als de afschuining.

Kleinere messen moeten mogelijk in een cirkelvormige beweging worden bewerkt. Het duurt tussen de twee tot vijf passen van de vijl of steen om het slijpen te voltooien. Gebruik achter elkaar fijne en middelgrote korrel, enkelsnijdende molenbastaardvijlen om scharen, takkenscharen, schoppen, schoppen en schoffels te slijpen. Wanneer u met een vijl werkt, stabiliseert u de messen in een bankschroef of tegen een stevig oppervlak zoals een werkbank om letsel te voorkomen en een gelijkmatige slag te garanderen.

Duw de vijl altijd over het mes in een beweging weg van uw lichaam en sleep geen molenbastaardvijl achteruit over het mes bij de retourslag. Verplaats de vijl diagonaal, zodat de snijtanden in het metaal op het gereedschap bijten. Gebruik bij het slijpen met een vijl geen olie; metaalvijlsel zal zich ophopen en de kartelingen van de vijl verstoppen. De hier getoonde technieken kunnen worden gebruikt voor elk gazon- of tuingereedschap in uw garage of schuur met een mes of snijkant.

Een videozelfstudie die laat zien hoe u snoeischaren kunt slijpen om de levensduur van uw snoeischaar te verlengen en schone snoeisneden te maken. Zodra deze buitenrand is geslepen, verwijdert u de braam aan de binnenkant, waardoor er effectief een zeer fijne afschuining ontstaat, die een beetje kracht aan het mes toevoegt. In plaats van twee handvatten te hebben die om de stenen vouwen (ook de reden dat deze klasse slijper een „peddelslijper wordt genoemd), is er een enkele handgreep waarin de dubbelzijdige puntenslijper wordt gestoken. Bypass-snoeischaar en takkenschaar zijn iets lastiger gereedschap dan tweesnijdende scharen om te slijpen omdat het mes gebogen en moeilijk te bereiken is, daarom is een kleine steen belangrijk.

Metalen vijlen zijn niet alleen handig voor het slijpen van tuinieren- en landschapsgereedschap, maar hebben ook andere vijltoepassingen (bijvoorbeeld het vierkant maken van een PVC-buis die is gesplitst met een ruwe snede, het uiteinde van een bout tot aan de moer verwijderen). Het nut van dit slijpgereedschap is bijna eindeloos; het zal zowat alles slijpen dat al halfscherp is. Naar mijn mening heb je meer dan één tool nodig om de klus goed te klaren, vooral als je verschillende soorten tuingereedschap bezit. De PP1 Tactical van Smith's is een geweldige multitool en is zeker handig voor het slijpen van messen en kleinere kartelingen.

Als je een snelle rand wilt en je bent geen perfectionist, kun je zeker niet fout gaan met een hardmetalen slijper. Als je moest kiezen tussen een door de mens gemaakte slijpsteen versus de Lansky Diamond Sharpening Paddle, zou ik voor de peddelen gaan. De bovenstaande (DMT, Smith's, AccuSharp) gereedschapstips passen op de meeste kartelingen EN ze hebben een staafdiameter van de bovengrens die de grotere kartelzakken van de meeste messen op de markt zal slijpen. Smeer alle schone, geslepen metalen messen en de koppen van schoppen, schoffels en harken met een lichte machineolie of een synthetische olie.

Het slijpen van tuingereedschap omvat onderhoud van handgereedschap en elektrisch bediend gereedschap - u kunt alle soorten slijpservices voor tuingereedschap vinden op Airtasker. Als je een tuinarchitect of tuinman bent die een mes met recht mes bij je draagt als onderdeel van je kit, dan zou ik deze alles-in-één slijper zeker overwegen.

Leave Message

Required fields are marked *